Friday, January 14, 2011

ADDTICTED TO VAMPIRES STORY (^_^)



Sape?? Aku ke? Hee… aku la. Entri kali nie bout Vamipes story. Act, salah sbb aku mnat cite nie sbb aku minat drama or filem berunsur SERAM+ROMANTIK +KOMEDI+EPIK. So, vampires nie ade ciri2 cite tu la.
Nk aku senaraikan sume cite2 vampires yg aku da tgk byk tu oii. Paling da bomb aku minat story vampires VAN HELSING. Siyes, 6,7 ,8 kali aku tgk. VAN HELSING nie bukan vampires tp vampires hunter. Da la yg berlakonnye Hugh Jackman. Ganaz gler citenye. Pas uw, TWILIGHT. Peghh….. asyik!!! Hero die ROBERT PATTINSON as EDWARD. Act, ta de lah ensem sgt. Cam gay je aku tgk. Putih melepak, pas uw bibir merah mcm pkai lipstick gtu. Ape yg membuatkn aku minat kt Edward nie sbb die macho bler bercinta. Die syg gler kt awek die. Cite tu pown x byk adegan2 kiss2..kire ok la berbanding cite English yg len.ley katekan stp 10 minit nk kiss la bagai. Tgk kesungguhan die syg kt heroin die. Cair aku gler vavi! Snggup berkorban tuk awek die.
THE VAMIPRES DIARIES drama lak..haa.. nie yg terbwu pnye. Besh gler dowh. Byk gler vampires. Tp,kbykknnye msti rmai mati kena bunuh. Pas uw ade je vampires bwu muncul. Ala bese la drama bersambung mmg cam uw. Hero die ade dua. Adik bradik, dlm drama uw as STEFAN SALVATORE NGN DAMON SALVATORE. Heroinnye ELENA tp ELENA nie ade iras KHATERINE PETROVA vampires yg dulu pnye, Ex STEFAN. Cite nie mmg meletop gler. BESH GLER DOWH!member2 aku sume lyn cite nie termasuk adik aku Sarah.
Kebanyakkan cite vampires msti ade ware wolf. Mmg vampires ngn ware wolf nie ade kaitan n x dpt di pisahkan dlm cite vampires nie. 2 la, antara story yg aku mnat. Tp, aku x tawla npe aku x minat baca novel vampires.. ntahla, cam bosan je. T buku yg baca aku. Bkn aku yg baca buku. Ok datz all. TQVM ^_^

Thursday, January 13, 2011

Bubbles and Goblet





15/1.
Aku balik semenanjung..
Aku sayang nk tinggalkan bubbles2 aku nie.
Banyak kowt..ngn balang2 bubbles lagi.
Hobi aku pelihara menda natang nie.
Paling aku sedey skali cmne aku nk bawak balik goblet aku nie?
Kalo goblet kecik x pe.Aku ade goblet yg kecik.
Yang mnjadi masalahnye goblet aku yg besar nie.
Anggaran dlm 30cm hngga ke 40cm o.O??
Cmne aku nk bwk alek ke airport?
barang aku byk kowt.Haishh :'(
And cmne ngn bubbles2?Susah uw aku nk bwk.
Dal la bubbles2 aku ngah membesar skank.

p/s : picha2 yg aku tunjuk nie fake.aku search kt googles.
if nk tgk bubbles2 n goblet2 aku, aku akn tunjukkn dalam entri yg seterusnya

ALONE AND LONELY :'(




Semakin ary,semakin stress.Ye lah,umo pown da meningkat.Byk tanggungjawab.
Kadang2 idup aku nie rase sunyi sangat :'(
Semua owang ade probs. Tp,kdg2 bila terlalu byk probs mcm rase kita sowang je yg tanggung.
Tp,alhamdulillah masih ade supporter.
Bila aku tgh duduk melayan perasaan sowang diri, mende yg kerap muncul dalam minda ngn perasaan aku :-
ARWAH MAK
MY BOYFIE
FAMILY
MASA DEPAN
DUIT
STUDY
KAWAN2

SEBAB MNDE TU SUME PENTING DALAM IDUP AKU.
Mcmane aku nk hadapinya.Kdg2 aku rase aku nie lemah sgt2. Tp,kdg2 smgt dtg balik.
Kdg2 aku rase, aku nie tabah ke nk hadapi sume nie :'(
Aku hnye mampu berdoa jela ngn tuhan.Semoga aku mendapat keampunan dari tuhan dan agar dikurangkan bebanan yang aku tanggung selama ini.Amin....
Dalam byk2 kenangan kt skolah. From 6 la kowt paling besh ngan time aku form 4.
  • Time nie aku dah pindah seremban. Nama sekolah SMK Tunku Ampuan Durah.
  • Dulu ramai je kowt dalam kelas nie. Tp ramai da berambus. Hahahahaha...Tinggal ciput je la kowt.
  • time f6 jugakla aku wat part time kat kdai phone, kedai BATA and kt hotel. Gler kan aku nieyh ^_^
  • Sekolah aku nie x jao dari umah aku.aku jln kaki je gi skolah.
  • Tapi peristiwa paling besh aku kena kejar anjing time nk gi skolah! bloody hell ko anjing!

BALANCE OF POWER

According to my research, based on my understanding, after Cold War, the Balance Of Power (BOP) emerged when some states or scholars evaluate that after the end of bipolar system, the multipolar system appear in the new world. There are many theories and concept about Balance Of Power (BOP), and the link between international stability contexts. So, I will reveal on my research about what do BOP models suggest as necessary for international stability? First of all, I will discuss about the definition and the concept of power. There are many arguments in definition and concept of power for over long period. According to (Carey (n.d) cited in Salmon & Imber, 2008, pp. 61) “Power in international relations can be defined as the ability of one state to exert influence or control over the actions of other states.” For example, which means power influence by via war or sanctions to state and others and power also allow the state defend their own national interest and also achieve the goal.

While BOP known as one of the oldest concept in international relations. BOP also faces that too many definition and theory across international relations. Because some scholars have different way to to defined BOP because some people or scholars see BOP in policy, status, symbol or system. BOP can be seen as the primary mechanism for ordering the international system and power in equilibrium. According to (Carey (n.d) cited in Salmon & Imber, 2008, pp.63) the balance of power well known as “Equilibrium is perceived to exist relative to potential opponents.” BOP will exist if the will no dominant power of state in the world while the power is always balance for each other states.

If BOP situation exist, each states will be more peaceful and safe from warfare. How far we can see the existence of BOP? World nowadays divide by multipolar system which there are several countries well known has majorities power in the world such as U.S.A in west, British, German, Francis in Europe, China and Japan in east. Every states in particular have a differences degree in power and each state will enhance to maximize their power. Some states likes China and Japan has strength in economy, meanwhile United State of America (U.S.A) has their own capabilities in military and technology. Iran and North Korea has power in their nuclear weapon which used to research purpose and defense.

1)BOP suggest at least four or five necessary for international stability. First of all, are encouragement and allow Free Trade across the global world. BOP emphasizes the development of economic strength across the barrier globalization.
2)BOP also suggests military alliances to keep maintain for international stability.
3)BOP also suggests compete, cooperate and dependence in international relations.

BUT IN REALITY, U.SA AND ISRAEL DOMINATE THE WORLD.
BUR I RATHER CHOOSE ISLAM FOR ENTIRE OF THE WORLD.( ISLAM STATE OF THE UMMAH!!

Wednesday, January 12, 2011

check it out!

video
aku suke tgk natang2 nie sume..pelik2 jewp..chumel lak uw.
kalo la aku ley pegi ke dasar laut nie then tgk mahluk2 nie scr live dpan mata aku.msti aku teruja.
^_^

SEHINGGA KITA MERUBAH DIRI KITA SENDIRI


Abu Hurairah r.a. meriwayatkan, bahawa Rasulullah SAW telah bersabda: “Islam bermula sebagai sesuatu yang dianggap asing dan ganjil. Dan ia akan kembali sebagaimana permulaannya, dianggap asing dan ganjil. Maka, beruntunglah orang-orang yang ganjil” [HR. Muslim no. 145] RAMAI YANG TAHU, TAPI MASIH TIADA PERUBAHAN KERANA TIADA TINDAKAN: لَهُ مُعَقِّبٰتٌ مِن بَينِ يَدَيهِ وَمِن خَلفِهِ يَحفَظونَهُ مِن أَمرِ اللَّهِ ۗ إِنَّ اللَّهَ لا يُغَيِّرُ ما بِقَومٍ حَتّىٰ يُغَيِّروا ما بِأَنفُسِهِم ۗ وَإِذا أَرادَ اللَّهُ بِقَومٍ سوءًا فَلا مَرَدَّ لَهُ ۚ وَما لَهُم مِن دونِهِ مِن والٍ ﴿١١﴾ Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada (nasib) sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya. [Ar-Ra'd 13:11] JANGAN DIIKUTKAN DENGAN KEBANYAKAN ORANG: وَإِن تُطِع أَكثَرَ مَن فِى الأَرضِ يُضِلّوكَ عَن سَبيلِ اللَّهِ ۚ إِن يَتَّبِعونَ إِلَّا الظَّنَّ وَإِن هُم إِلّا يَخرُصونَ ﴿١١٦﴾ “Dan jika engkau menurut kebanyakan orang yang ada di muka bumi, nescaya mereka akan menyesatkanmu dari jalan Allah; tiadalah yang mereka turut melainkan sangkaan semata-mata, dan mereka tidak lain hanyalah berdusta. [al-An’aam 6: 116]

kenapa saya x aktif blog dan kenapa saya dah lama x bukak blog?

Firstly, aku cam bosan je maen menda jadah nie...So,aku aktif MYSPACE ngn FACEBOOK je ler.
Tp, aku da close MYSPACE.Just ade FB je, So papehal kt FB jelah.

2nd, life aku nie nk kata bz,xdelah sgt,ade mase2 tertentu je. so,What keep me bz bila melambak asaimen/kerja/n hal2 yg urgent Ckp sal kerja,aku wat part time..kerja aku.ader..yg mne rapat ngn aku tawla.aku kerja kdg2 dari pagi smpai mlm..or pg smpai pg esok..or smpai mlm.Tp, aku x suka owg prasangka buruk kt aku.mmg la perempuan x elok kerja smpai lewat2 mlm.tp,siyesly gaji aku halal.korang x phm lantak kowang la.bia aku jewp phm diri aku sndri.So,aku nk cite mcm xde mse la nk maen blog nieyh.

3rd, life aku simple but complicated. kalo kt tmpt study, ngn life study la. kalo kt umah cuti sem, besenye aku kuar lepak ngn my boyfie. aku juz rapat ngn my boyfie jewp. So,papehal ngn die jela. maklumla boyfie aku umah die xdelah jao bena.kt Ampunk, KL kdg2 je aku kuar ngn member. Tu pown jarang. x jumpe member n boyfie, aku duk umah jela. So,mase aku habis ngn keje,study ngn boyfie.

4th, aku suka tulis diary..ley katekn stp tahun aku ade diary. tp,sjak msuk u.ak da slow tulis diary..SO,SKANK AKU NK AKTIF MAEN BLOG SBGAI GNTI KPD DIARY AKU TP DIARY SCR PUBLIC.

yg ke 5..actually,AKU LUPA YG AKU NIE PRNAH ADE BLOG!!.ahahahhaahahhahahaahhah..siyes wei.yg watkn aku blog nie pown member aku.Time uw aku ngah wat keje...So,siyesly aku x taw n x ingt aku pnah wat blog. Yg wat aku teringat alek sbb ak dgr FB nk tutop,so rmai la dak FB naek status nk kembali balik pada TWITTER,MS,BLOGSPOT...tbe2 bwu aku teringt.ahahahhaahahhaha...sowie peace yawww ^_^