Friday, June 10, 2011

KeRaNa nAk pERtAhAnkAn kAwan..KaWaN jAdi LaWan.

dalam keadaan mata ngah stim dek krn saket mate n aty bertambah remuk,aku tulis tmbh entri kali nie..dh lme aku pendam hal mengap mcm nie..saket aty btu konkrit sume adfela...tp nsib bek la even aku nie sensitif aku jns x pendam lame sgt..aku abaikn jgk.

cite die mcmnie kwn2..hal nie terjd pd antara aku ngn membe2 aku..act, nk kate bestfren or KWN SMPAI MATI,BBF ke ape ntahla.ak pn susah nk labelkn hbgn ak ngn group membe aku nie cmne..senang cite membe2 masa epy suka duka la.citenye bermula dr sowang kwn aku nie.si Cici(bukan nama sebenar),cici nie juz caring sal membe aku sowang nie nme Lolo(bukan nama sebenar)nk dijadikan cite pegaduhan nie berkaitan soal frenship and cinta la..aku bkn nk menangkn sape2.kalo da dua2 salah..salah la.if ak wat salah aku mntx maaf..

aku x ley gtaw sgt pnca dieorg gado,t tkOt menjejaskn emosi membe aku nie plak.cici nie tgurla lolo nie..myb cici nie xde niat nk msuk cmpur hal peribadi lolo.tp,disbbkn mereka nie kamcing,rpt gler gi mne pun mcm kembar melekat plak aku tgk..tp si lolo nie cam kurang selesa cara si cici nie ncht die.aku x tawla. myb mengikut pandangan lolo,cici nie lbey2 plak msuk cmpur hal personal life die..so,die tgur2 la.ak pun xdela nk msuk cmpur sgt hal diowg nie ak juz msuk cmpur ckit2 jela..saje nk nyibuk..
so,ape yg berlaku slps lme aku menyepi cici ngadu la probs die kt aku sal hal lolo nie..ak pun dgr jela..tp aku x taw cam nk menangkan sape,mmg aku lg baek ngn cici tp aku lg lme knal lolo.

stu ary uw ade stu kes cici fight wif sumone yg lolo rpt,so bkn cici je yg fight,membe2 aku yg len pun jd msuk cmpur..kre da nme stu group..gado pun ngn group2 skali nk join..so,membe2 aku yg len pun cite la kt ak..aty aku mule bengkek jgk dgr...tp aku mls nk amek port sgt.tp x sngka kes jd besa.diowg gado kt sttus fb..kre status ke status.tp sygnye aku x smpt bce aku da lme x on9...status pun da xde..diowg delete la kowt or ak x pasan x tawla.so,hal ni menyebbkn hbgn lolo ngn cici terjejas.
x lme pas uw diowg fight lg,act kes ni pun aku pun involve n termsukla membe2 ak yg len..

stu mlm uw aku on9 la..sje da lme x on fb,tbe2 ku terbce sttus lolo nie yg bwu die update...status uw berbau sindiran r..ntah tbe2 aku jd bebulu plak..act,status uw die tujukn kt cici..tp,ak cam cdey r..adakah sbb "dia" ko nk buang kwn2 ko??..cm uw..?membe yg da lme ko rpt,ko baek..pslnye ak x suka la ade owg kaco or crik psl ngn membe bek ak.n aku x ke sbb hl len kwn jd lwn..ak x slhkn lolo if die nk mara sbb mmg die ade sbb munasabah die nk fight ngn cici nie..sbb ak x nafiknlah kdg2 cici ni berlbey jgk.tp ak kecewa ngn lolo..npe die x pk pjg.k fine aku x ley ckp cm uw..ak nie perfect sgt ke mslhnye.

so nk dijdkn cite aku fight status lolo nie...maka naekla status aku yg berbau sindiran gak..tp 1st uw ak xde la pedas2 sgt ayt aku bg..tp makin die pedas ak bg peds r..so,mlm uw kteowg gado kaw2 r...so kt fb aku uw pnuh ngn status ak n die saje nek.smpai membe2 ak yg len pakat tgur ak..die ckp aku nie syg sgt adik ak uw nk perthankn sgt adik aku uw.."adk" ak uw kre cici r..pslnye die lg muda dr aku.wahhh!!!makin panas r aku jdnye..apsal plak cm uw..ak fight2 alek..last2 aku geram aku kol cici aku gtaw die suh on9 nk bce status aku ngn lolo!tp cici x pat on9..ak ckp r ak gdo ngn lolo sbb die ltak status berbau sindiran ngn ko.mcm nk crik psl je..npe x face 2 face je..cici nie terkjutla.mmg cici ckp sblom nie die ade perang mulot pun ngn lolo nie..x clp ak smpai stu pg aku fight status ngn lolo nie.tp rmai r membe2 aku backup aku ngn cici...diowg x stuju cara lolo wat membe2 cmnie.

last2 aku remove die as fren kt fb aku.x lme pas uw sok ary cici gtaw aku lolo nk jmpe die..then mereka pun berjmpe.lolo g jmpe cici mntx maaf.die terangknl pe die nta kt status yg aku gado ngn die smlm..lolo ckp npe aku over sgt nk fight sdangkn status uw die tuju kt cici..npe aku plak touching?!..k ak da bebulu kt ctu..so,pas lolo mntx maaf ngn cici.cici suh berbaek ngn ak..tp lolo x nk!!!perghh..KO PHM X PE SITUASI YG AKU RASE SKANK?aku pun ego..lolo pun ego,msing2 xnk ngalah.so,prasaan aku skank nie...AKU GADO NGN SI LOLO NIE SEMATE2 NK PERTAHANKAN SI CICI NIE TP AT LAST,CICI NGN LOLO NIE BERBAEK!! bkn lolo berbaek ngn aku tp cici!!

if aku taw xhingin aku msuk cmpur!sal pergaduhan antara aku ngn lolo nie membe2 aku sume taw n diowg pun taw sbb ape..so,diowg suh ak saba jela.ak sdey sbb act ak knal lolo nie lg lame dr cici..n lg lme dr membe2 group ak yg len..terkilan siot :'(smpai skank aku x berbaek ngn lolo..lme la jgk..mmg scey gler kowt..aku nie beriya2 act x ske pe yg lolo wat kt cici...even pe yg cici wat kt olo pun ak x stuju...aku juz nk pertahankn membe antara membe...last2 aku yg kne..so,cici nie adela ckp mntx maaf kt aku...sbb die aku fight ngn lolo..aku ckp x pela..act ak x amek aty pun.act myb lolo terluka aty ngn aku sbb ayat2 aku lazer sgt kowt...tu yg die xnk berbaek n ntx maaf kt aku agknye..yela time uw aku nk mara sgt..

so,kesimpulannye KERANA NK PERTAHANKN CICI...LOLO NGN AKU FIGHT..TP DIOWG PLAK YG BERBAEK ALEK.CICI MCM SERBA SLH KOWT...tp xpela cici if ko baca blok aku nie..ak x salahkn ko pun n aku x amek aty pun.nie sej=kadar luahan aty je...xde mksud pape..if aku rase aty aku sejuk alek pd lolo..t aku berbaekla ngn lolo..papehal pun cici n lolo ttp kwn aku n membe2 yg len pun sme....BBF!!!

Wednesday, May 25, 2011

Apabila Hati Mula Berbisik

Act,aku x taw ape aku nk bebel kt cnie..cume ntah..ble aku teringt n bace blog dr bebelannizz @ recipe 4 living disaster,die cite saL aku..hahaha.aku rase nk tergelak..papepn thnx r pade nizzy atau nme sbnanye NURHANIZAH..
bkn pe..act,ak slalu bg ncht n smgt kt die..act aku lg lemah dr ape yg die nmpk.aku smbunyi kn je.aku sbnanye x suke tgk membe aku cdey2 nie..sbb kdg2 ak ley rase ape yg diowg rase,kdg2 lg truk.

tp aku nk sgt mntx maaf kt niz sbb kdg2 aku x cube memahami perasaan die..kdg2 aku ngah duk dlm bilik duk bercinta ngn lappy aku..act, nme lappy aku BUBUT..lappy niz plak tipah..kih3..tp aku ade sowang membe nme lappy die x ley gtaw.pslnye??sensitif sgt nmenye..kah3.nk taw..crik la kt fb die EFFIRA AIDA..hehe..berbalik pd cite kdgt2 die dtg bilik aku..aku duk ngadap laptop..aku mcm x lyn die.kdg2 ak x sdar act die ade probs.tp ntah mcm aku x amek siyes ke or fokus ak ke tmpt len..

niz ko x taw ble aku terceramah ko,smpai terkeluar hadis2 bagai..act aku pun x sekuat smgt yg ko sngka..ble aku tgk ko dlm keadaan kusut..ak try nk tlong ko..tp ak pun terpeleot..ngee.tp ko mmg terbaek niz,sejak ak kenal ko ko sgt2 caring psl kucing.x beli mknana kucing x tenteram idup ko..smpai bhse kucing pun ko phm..neves ak ble tgk ko berckp ngn kucing..niz mmg byk tlong aku ble susa.time ak x tpoo la sumtimes aku bertengkar ngn die.tp ak ngalah je kdg2..ak taw die cmne n ak cmne.n aku slalu gak bahan die..hahaha..antara membe2 rpt aku.aku plg suke bhn membe2 aku..kih3..ak plg ske bhn effira aida.haha.pslnye die suke gak bhn aku..

so cite sal nizzy da abih..t smbung lg..nie sal effira aida plak..kdg2 aku tgk dak nie pelik..mcm xde prasaan..ade prob ke xde ke..cool je.aty batu keluli betowl..die nie terbalik plak takut kucing ...adeih..tp die pn baek ngn ak..if ak ade probs die r owg pertama aku dptkn dlu.yela da nme rumate.plg ak x ley lpe saat aku jmpe antoO kt meja study aku...gurl ngn rmbut pjg n xde muke..berjelopok aku ngn aida lari g bilik dpn!!cemas siot..time aku terpndang natang antoO 2..ak bgai nk gler jerit nme aida..ak pikir die terpekak sekejap..wat dek je...last2 aku x taw nk wat pe lpas bertus kali pekik nme die pdahal katil die selangkah je dr katil ak..aku x ley gerak bdn kaku..last2 aku bace doa.doa ape pn ak x taw la doa mkn ke agknye.last2 natang tu ila
lg pasal aida nie..aku eran..ak tgk ade asaimen ke xde ke..ade exam ke xde ke..steady je.esaimen sok nk kene anta nie..die ley men game dr kul 8 mlm smpai pg n tah pape lg die wat..asaimen bwu wat 1 stgh page..introduction bwu..tp die ley siapkn dlm mse stgh ary tnpa wat rangka n tnpa pape preparation.ak ley gak wat cmtu..tp x brani at least ak akn wat preparation kalo nk wat last minit pnyer satu saat keje...fuhh!!pas anta asaimen..mmg terbungkang la dak aida tu x bgun2..aku simbah air pun wat dek je..
tp plg aku suke kalo kawan ngn die..ble bab2 nk ngumpat.hak3..akula hantu diala setan!kah3...kalo ko ingt kn aida..ingtx aku pnah cite kt ko sal GURGURL BARBIE DOLL??hak3..smpai skank aku x ley lpe. k la aku da xde mse nie stakat tu jela aku ley singkap sal membe2 baek ak..ade lg mcm azie,dalila,dayang, dll.yg len tu next time k..huhu,,daaa..

Wednesday, February 9, 2011

TENTANG KAMU ITU...DIRI INI TERLALU SYG PADAMU.




ckp pasal cinta..kowank taw x apa itu CINTA???cinta uw uiversal.memerlukan pengorbanan,kesetiaan,kepercayaan,komitmen,ksih ,rndu dll.dan aku punya cinta aty aku...aku punya pendirian sendiri ttg cinta..cinta itu sukar ditafsir dan sukar difahami..
MIZIE...nme plg beerti dlm idup aku.
cmne aku knal die ialah rahsia..ngeh3.. (nk jiwang cket nie)

MIZIE..
tentangmu itu.
membuatkan jantungku tersentap..
kau sukar diramal..
kau punyai personaliti yg berbagai..
aku x paham dirimu..tp aku cuba mendalami dirimu.
ingin sekali aku berada disampingmu x ingin jauh :'(
jika kau sepi, aku sunyi..jika kau rindu aku pula sayang.
jika kau sedih aku sebak..jika kau gembira aku ketawa..
bukan aku memuja atau menyanjungimu..
tp, jantung hati inilah yg selalu berbisik.
cekalknlah dan tabahkanlah hatimu ini syg..
jgnlah sedih atau muram..kerna aku selalu disisimu :)
dan ALLAH sentiasa menemani kita setiap saat.
hargailah dan bersyukurlah ke hadrat illahi...


ak x bajet pown mule2 ngn die..tp,tah lme2 syg gler vavi kt die!!die byk berkorban tuk ak wlwpown sumtimes ade yg aku xske ttg diri die..tp,ak x trus terang aku mmg x ley idup tnpa die!!

ntahla...kdg2 dlm hubungan msti ade probs.so,i try to be cool.so,okla..kapel ngn die mmg byk dugaan.mcm2 ak hadapi.tp aku ngn die mmg terbaek la.gado besa cmnepown last2 berbaek gak..aku ngn die prangai sejibik kdg2 ble pk..ak ngn die dua2 pns brn,tp cpat sejuk,cpat ngamuk tp romantik..eceh.. <3

Ary nie besh gler..lepak ngn boyfie..bufday die bwu lpas 8/2 bwu nie.skank aku bkn duk umah.aku berada ditmpt len..so,slalula jmpe buah aty aku ni!!,besela merantau.kapel ngn die mmg best wlwpown byk dugaan..masakan ak x ley idup tnpa die!!mule2 aku x dpt menyesuaikn life ak ngn life die.cam byk jgk kontra.last2 i luv him sooo fuckin damn much!!!mizie ko lah jantung aty ak!!

act,ak nie nmpk je kasar,ganas,garang tp aty wa x tawla..wa syg die gler vavi..cam 1st luv r..dlu ak x caye cintan2 nie..jiwang2 bodo nie tah pape...tp,last2 ak jgk cair..
tp cinta pada ALLAH kekal abadi..kita sape nk berckp soal cinta sedangkan ALLAH MAHA BIJAKSANA LG MAHA MENGETAHUI...cayelah..pada Allah jgk kite kembali.
sekian
BABY LUV DDY!!

Saturday, January 29, 2011

Apakah Perbezaan di Antara Iblis, Syaitan dan Jin?


Sahabat yang dirahmati Allah,

Mungkin ramai dikalangan kita yang keliru dan tidak dapat membezakan di antara tiga makhluk Allah S.W.T iaitu Iblis, syaitan dan jin. Ada sebahagian daripada kita mungkin menganggap ketiga-tiganya adalah sama saja tidak ada perbezaan.



Untuk membahaskan dengan jelas marilah kita merujuk kepada ayat-ayat al-Quran dan hadis-hadis Nabi S.A.W. supaya kita lebih mengenali mereka dan dapat menjauhkan diri daripada hasutan dan bisikan makhluk yang jahat ini.



Pertama : Iblis laknatullah.



Iblis menurut bahasa arab berasal dari kata ablasa – yublisu – ilbisan yang berarti putus asa, kecewa atau berdukacita. Iblis menurut Al Quran adalah salah satu dari golongan jin yang ingkar terhadap perintah Allah untuk sujud kepada Nabi Adam as.



“Allah berfirman maksudnya : ”Apakah yang menghalangimu untuk bersujud (kepada Nabi Adam a.s) diwaktu Aku menyuruhmu?” lblis menjawab : ”Aku lebih baik daripada dia. Engkau ciptakan aku dari api, sedangkan dia Engkau ciptakan dari tanah.”

(Surah al A’raf ayat 12)



Sedangkan Iblis adalah makhluk durhaka yang jenisnya adalah daripada kalangan jin, bukan jenis manusia. Al-Quran Al-Kariem secara tegas menyebutkan bahwa Iblis itu adalah dari jenis jin.



Firman Allah S.W.T. yang maksudnya : "Dan (ingatlah) ketika Kami berfirman kepada para malaikat: "Sujudlah kamu kepada Adam , maka sujudlah mereka kecuali Iblis. Dia adalah dari golongan jin, maka ia mendurhakai perintah Tuhannya. Patutkah kamu mengambil dia dan turanan-turunannya sebagai pemimpin selain daripada-Ku, sedang mereka adalah musuhmu? Amat buruklah Iblis itu sebagai pengganti bagi orang-orang yang zalim."

(Surah al-Kahf ayat 50)



Jadi bolehlah disebutkan bahwa Iblis itu adalah makhluk yang sebangsa dengan jin. Dialah dahulu jin yang paling dekat dengan Allah S.W.T, lalu berubah menjadi ingkar lantaran tidak mau diperintahkan untuk bersujud kepada Nabi Adam a.s. iaitu manusia pertama.



Dan ketika Kami berfirman kepada para malaikat maksudnya : "Sujudlah kamu kepada Adam," maka sujudlah mereka kecuali Iblis; ia enggan dan takabur dan adalah ia termasuk golongan orang-orang yang kafir". (Surah al-Baqarah ayat 34)



Motivasi yang menghalangi Iblis itu untuk sujud kepada Adam tidak lain adalah rasa kesombongan dan tinggi diri. Dia merasa dirinya jauh lebih baik dari Adam.



Allah berfirman maksudnya : "Apakah yang menghalangimu untuk bersujud di waktu Aku menyuruhmu?" Jawab Iblis "Saya lebih baik daripadanya : Engkau ciptakan aku dari api sedang dia Engkau ciptakan dari tanah".

(Surah al-A'raf ayat 12 )



Ciri yang paling utama dari Iblis adalah dia tidak mati-mati sampai hari kiamat. Dan penangguhan usianya itu memang telah diberikan oleh Allah S.W.T



"Iblis menjawab: 'Beri tangguhlah saya sampai waktu mereka dibangkitkan'. Allah berfirman: "Sesungguhnya kamu termasuk mereka yang diberi tangguh." (Surah al-A'raf ayat 14-15 )



"Iblis berkata: "Ya Tuhanku, beri tangguhlah aku sampai hari mereka dibangkitkan". Allah berfirman: "Sesungguhnya kamu termasuk orang-orang yang diberi tangguh, sampai kepada hari yang telah ditentukan waktunya ". (Surah Shaad ayat 79-81 )



Jadi Iblis adalah nama seorang jin yang hidup di masa penciptaan Adam a.s (nama asalnya Azazil dan dipanggil Iblis apabila dia enggan sujud kepada Nabi Adam a.s.)



Dalam Tafsir Ibnu Katsir, dikisahkan bahwa Azazil adalah nama awal Iblis... makhluk yang awal mula menjadikan Adam dan Hawa tergelincir dari jalannya... (Kisah tergelincirnya Adam dan Hawa muncul dalam kitab Al Quran, Taurat dan Injil)



Azazil dikisahkan sebagai makhluk Allah yang paling banyak ibadah serta paling luas pengetahuannya, tafsir at-Tabari juga menyatakan hal yang sama yakni Azazil adalah makhluk yang paling rajin dan berdedikasi, suatu wujud yang dikenal karena pandangan dan pengajarannya. Ibadah dan pengetahuannya mengalahkan makhluk lainnya termasuk malaikat.



Hanya saja dalam melaksanakan ibadahnya, Azazil tidak memiliki kesadaran bahwa Allahlah yang memberi kekuatan kepada seorang hamba untuk beribadah kepadaNya. Hal tersebut memunculkan rasa sombong dalam diri Azazil dan yang merasa paling berhak menduduki maqam tertinggi makhluk. Kesombongan itu Azazil menjadi sombong dan menolak perintah Allah. Kesombongan yang muncul kerana melihat penciptaan dari api itu lebih baik dan lebih mulia dari tanah liat (sebagai bahan dalam penciptaan Adam a.s).



Dan tatkala Allah menciptakan Adam dari segumpal tanah, lalu Allah memerintahkan seluruh makhluk untuk tunduk menghormati Adam, maka tunduklah segala makhluk menuruti perintah Allah kecuali Azazil. Azazil rasa maruahnya tercabar kerana dirinya yang dicipta dari api sangkaannya lebih mulia dari Adam yang dicipta dari tanah. Maka terhalaulah Azazil dari syurga. Namanya diubah kepada Iblis. Iblis berumur panjang dan dia tidak mati-mati sampai hari kiamat. Iblis adalah nenek moyang syaitan yang juga punya keturunan, namun keturunannya itu tidak mendapatkan jaminan untuk hidup sampai kiamat. Dan sebagai bangsa jin, ada diantara keturunannya itu yang mati. Barangkali usianya berbeza dengan rata-rata manusia. Tetapi tetap akan mati juga. Kecuali nenek moyang mereka iaitu Iblis.



Surah Al-A’raaf ayat 13 “Turunlah engkau dari syurga itu (wahai Iblis), kerana engkau tidak sepatutnya menyombongkan diri di dalamnya. Maka keluarlah, sesungguhnya engkau termasuk orang-orang yang hina.”



Iblis memohon kepada Allah S.W.T. supaya dipanjangkan umurnya sampai hari kiamat, ternyata Allah S.W.T. menerimanya permintaannya itu kerana ada hikmahnya. Iblis mula membuat strategi bagaimana caranya menjerumuskan Adam. Dia begitu benci dan dendam kepada Adam kerana dia merasa Adamlah yang menyebabkannya dibuang dari syurga. Adam juga yang menyebabkannya hina. Kononnya disebabkan Adam dia tidak mendapat nikmat lagi dan dijauhkan dari rahmat Allah S.W.T.



Kerana geramnya melihat Adam, dia berjanji kepada Allah akan menggoda dan menyesatkan Adam bersama anak cucunya, sesuai dengan Firman Allah S.W.T. maksudnya : “Iblis menjawab 'Kerana Engkau tealh menghukum aku tersesat, aku benar-benar akan menghalang-halangi mereka dari jalan Engkau yang lurus. Kemudian aku akan mendatangi mereka dari depan dan belakang mereka, dari kanan dan dari kiri mereka. Dan Engkau tidak akan mendapati kebanyakkan mereka bersyukur (taat).” (Surah Al-A’raaf ayat 16-17 )



Iblis telah berkahwin dengan jin perempuan yang menjadi pengikutnya, lalu mereka dianugrahkan keturunan. Keturunan yang berasal Iblis inilah yang disebut syaitan. Iblis mempunyai kerajaan yang besar dan mengandungi menteri-menteri, pemerentahan, dan pejabat-pejabat yang besar.



Iblis boleh wujud menyerupai manusia ketika beliau mendatangi kaum musyrikin dalam bentuk Suraqah bin Malik kala mereka hendak pergi menuju Peperangan Badar. Mereka dapat berubah-ubah dalam bentuk yang banyak, seperti anjing hitam atau juga kucing hitam. Kerana warna hitam itu lebih signifikan bagi kekuatan Iblis atau syaitan dan mempunyai kekuatan panas.



Menurut buku Asy-Syibli meriwayatkan sebuah riwayat dari Zaid bin Mujahid yang mengatakan bahawa, " Iblis mempunyai lima anak, yang masing-masing diserahkan urusan-urusan tertentu. Kemudian dia memberi nama masing-masing anaknya : Tsabar, Dasim, Al-A'war, Maswath dan Zalnabur. "



Kedua : Syaitan laknatullah.



Syaitan adalah zuriat keturunan Iblis hasil perkahwinan beliau dengan jin perempuan yang menjadi pengikutnya.



Iblis mempunyai 5 anak utama yang memegang lima kementerian iaitu Tsabar (kementerian musibah), Dasim (kementerian cerai berai rumah tangga), Al-A'war (kementerian perzinaan), Maswath (kementerian pembohongan) dan Zalnabur (kementerian pergaduhan dan pembunuhan).



Semua zuriat keturunan Iblis melalui lima orang anak-anaknya adalah kafir yang dipanggil syaitan. Jumlah mereka adalah ramai dan membiak setiap hari hingga jumlahnya berbillion . sesiapa diantara mereka dan menyesatkan manusia dan membuat maksiat akan diberikan mahkota tanda penghargaan Iblis kepada jasa-jasa cucu cicitnya menjalankan tugas dengan jayanya.



Menurut Muhammad Isa Dawud dalam bukunya bertajuk 'Dialog dengan Jin Islam' kerajaan Iblis yang besar adalah terletak di Segitiga Bermuda. Kerajaan Amerika telah membuat kajian terhadap kawasan laut di Segitiga Bermuda melalui satelit canggih yang mereka temui adalah satu dataran yang sangat luas dan terdapat bunyi suara hiruk-pikuk dan tak dikenali, yang tidak ada kaitan langsung dengan suara-suara di dasar laut yang biasa diketahui.



Pernah berlaku seorang juruterbang muslim melalui di laut Segitiga Bermuda dan semua alat-alat letronik di pesawat yang dibawa rosak dan tidak berfungsi dan ditarik seperti magnet kebawah, juruterbang itu teringat Allah S.W.T. dan beliau azan sekuat-kuatnya dengan tiba-tiba alat-alat letroniknya berfungsi semula dan beliau terselamat dari terhempas di Segitiga Bermuda. Ini menandakan bahawa misteri Segitiga Bermuda sebenarnya adalah ibu pejabat kerajaan Iblis melakukan operasinya keseluruh dunia.



Huraiannya adalah seperti berikut :



1. Tsabar



Dia adalah jenis syaitan yang selalu mendatangi orang yang sedang kesusahan atau tertimpa musibah, baik kematian anak atau kerabat dan lain-lain. Kemudia dia melancarkan bisikan dan menyatakan permusuhan kepada Allah S.W.T. Di ucapkannya, melalui mulut orang yang tertimpa musibah itu. Keluk kesah, caci maki , tidak reda dengan qadak dan qadar terhadap ketentuan Allah atas dirinya. Untuk menghindarkan ini bacalah doa ini .



"Aku berlindung kepada Allah dari gangguan syaitan, Tsabar yang terkutuk, serta pengikut-pengikut dan anak-anaknya."



2. Dasim.



Dia adalah jenis syaitan yang yang selalu berusaha untuk mencerai beraikan ikatan perkahwinan, mengobarkan rasa benci satu sama lain dikalangan suami isteri, sehingga terjadi penceraian. Dia adalah anak kesayangan Iblis di wilayah kerajaannya yang sangat besar. Dia juga suka menggoda seseorang supaya suka mendedahkan aib orang lain hingga orang itu menjadi marah. Untuk menghadapinya hendaklah baca doa ini :



"Aku berlindung kepada Allah dari gangguan syaitan, Dasim yang terkutuk, serta pengikut-pengikut dan anak-anaknya."



3. Al-A'war.



Dia adalah jenis syaitan yang pakar dalam mengalakkan perzinaan. Anak-anaknya menghiaskan indah bahagian bawah tubuh kaum wanita ketika keluar rumah. Wanita yang keluar rumah dengan berhias diri dan tidak menutup aurat sangat disukai oleh Iblis, Al-A'war dan anak-anaknya kerana mereka bekerja untuk meruntuhkan akhlak, moral dan mengalakkan perzinaan.



4. Maswath.



Dia adalah syaitan jenis yang pakar dalam membuat pembohongan-pembohongan besar atau kecil. Bahkan kejahatan yang Maswath dan anak-anaknya lakukan sampai pada tingkat dia memperlihatkan diri dalam bentuk manusia dan duduk dalam satu pertemuan yang diselenggarakan oleh manusia, lalu menyebarkan kebohongan yang pada gilirannya disebarkan pula oleh manusia.



5. Zalnabur.



Dia adalah syaitan yang berkeliaran dipasar-pasar di seluruh dunia. Merekalah yang mengobarkan pertengkaran, caci maki, perselisihan dan bunuh membunuh antara sesama manusia



Menurut bahasa Arab adalah ruuhun syariirun atau roh yang sangat jahat/buruk atau suatu kehidupan yang sangat buruk atau pendurhaka yang merusak”. Sedangkan syaitan secara istilah adalah sifat yang jahat yang tersembunyi dalam diri jin dan manusia yang dapat menimbulkan kerusakan dan kehancuran.



Jadi syatan adalah sebutan dari kalangan jin dan manusia yang jahat. Hal ini sesuai dengan definisi Allah mengenai syatan dalam Al Quran maksudnya :



“Syaitan yang membisikkan (kejahatan) ke dalam dada manusia dari (golongan jin dan manusia)” (Surah an-Naas ayat 5-6)



Firman Allah S.W.T. maksudnya : “ Dan demikian Kami jadikan bagi tiap – tiap nabi itu musuh, yaitu syaitan-syaitan dari jenis manusia dan dari jenis jin. Sebagian lagi membisikkan kepada sebagian lagi perkataan – perkataan yang indah – indah untuk menipu manusia. Jikalau Tuhanmu menghendaki, nescaya mereka tidak mengerjakannya, maka tinggalkanlah mereka dan apa yang mereka ada-adakan,” (Surah al-An’am ayat 112)



Oleh itu jelaslah kepada kita bahawa syaitan adalah anak keturunan Iblis dan juga jin kafir yang menjadi pengikut Iblis bersama-sama menggoda manusia dan menimbulkan kesesatan dan kebencian. Syaitan yang berbentuk manusia pula adalah manusia jahat yang menjadikan amalan dan perbuatan Iblis itu sebagai amalannya.



Diantara sifat syaitan itu adalah sifat sombong, bongkak, sesat dan cinta terhadap kejahatan. Jin yang bersifat sombong dan bongkak dan cinta kejahatan disebut sebagai syaitan. Manusia yang memiliki sifat tersebut disebut juga syaitan. Syaitan dari jenis manusia dan syaitan dari jenis jin yang ditetapkan Allah sebagai musuh para nabi itu menperdaya sebagian yang lain dengan kata-kata indah yang dibisikannya. Yang dimaksud dengan membisikkan disini adalah kerja-kerja menipu dan mendorongnya untuk berbuat sombong, sesat dan maksiat kepada Allah Azza Wa Jalla.



Firman Allah S.W.T. maksudnya : “ Dan orang-orang kafir berkata, “ya Tuhan kami perlihatkanlah kepada kami dua jenis orang yang telah menyesatkan kami (yaitu) sebagian jin dan manusia agar kami letakkan keduanya di bawah telapak kami kami supaya kedua jenis itu menjadi orang-orang yang hina” (Surah Fusshilat ayat 29)



Sedangkan syaitan itu menurut Al-Quran Al-Kariem adalah makhluk yang kerjanya mengajak kepada perbuatan jahat dan keji serta berbohong.



1. Mengajak Kepada Perbuatan Keji



Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui.(Surah al-Baqarah ayat 169 )



2. Syaitan Adalah Musuh Manusia



Dan Allah S.W.T telah menegaskan bahwa syaitan itu adalah musuh yang nyata bagi manusia.



Maksudnya : "Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam keseluruhan, dan janganlah kamu turut langkah-langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu. (Surah al-Baqarah ayat 208 )



3. Memberi Janji Dan Angan-angan Kosong



Syaitan itu kerjanya memberi janji dan angan-angan kosong kepada manusia. Firman Allah S.W.T. maksudnya : "Syaitan itu memberikan janji-janji kepada mereka dan membangkitkan angan-angan kosong pada mereka, padahal syaitan itu tidak menjanjikan kepada mereka selain dari tipuan belaka. (Surah an-Nisa : 120 )



4. Manusia di Panggil Syaitan



Namun syaitan itu tidak terbatas pada jenis makhluk halus / jin saja, melainkan manusia pun boleh dikategorikan sebagai syaitan. Dan Al-Quran pun Allah S.W.T. menyebut-nyebut tentang manusia yang menjadi syaitan itu.



Firman Allah S.W.T. maksudnya : "Katakanlah: 'Aku berlidung kepada Tuhan manusia. Raja manusia. Sembahan manusia. Dari kejahatan syaitan yang biasa bersembunyi, yang membisikkan ke dalam dada manusia, dari jin dan manusia." (Surah an-Naas ayat 1-6 )



Ibnu Abbas r.a. meriwayat sabda Rasulullah S.A.W. maksudnya : :“Apabila seorang suami menyetubuhi isterinya dalam keadaan haid, ia didahului oleh syaitan. Apabila perempuan itu hamil, ia akan mengandung khunsa (pondan). Kaum pondan itu adalah anak-anak jin”



(Ibnu Taimiyah – terkadang manusia dan jin bernikah dan melahirkan anak)



Ketiga : Jin



Di dalam Al-Quran Al-Kariem, Allah S.W.T menyebut beberapa kali kata ‘jin’. Bahkan ada satu surah yang secara khusus membahas tentang jin dan dinamakan dengan surat al-Jin.



Bila disimpulkan secara sekilas, maka ada hal-hal yang boleh difahami dari Al-Quran Al-Kariem tentang siapakah gerangan jin itu.



1. Jin diciptakan oleh Allah S.W.T dari api.



Allah S.W.T menyebutkan bahwa jin itu diciptakan dari api yang sangat panas, juga disebutkan terbuat dari nyala api.



"Dan Kami telah menciptakan jin sebelum dari api yang sangat panas.

(Surah al-Hijr ayat 27)



Firman Allah S.W.T. yang bermaksud :

"Dan Dia menciptakan jin dari nyala api."

(Surah ar-Rahman ayat 15 )



Dalam sebuah hadis dari Abu Tha'labah yang bermaksud : "Jin itu ada tiga jenis iaitu : Jenis yang mempunyai sayap dan terbang di udara, jenis ular dan jengking dan jenis yang menetap dan berpindah-pindah."



Jin adalah makhluk yang sangat banyak sekali penduduknya, boleh dikatakan lebih ramai daripada manusia kerana umur jin panjang-panjang hingga mencecah ratusan dan ribuan tahun . Jarang ada suatu tempat di bumi ini yang tidak diduduki oleh jin, baik di daratan, lautan mahupun udara.



Dunia mereka seperti dunia kita : Ada negara, kerajaan, berbagai bangsa dan kabilah, penguasa dan rakyat jelata. Agama mereka pun tidak berbeza dengan agama manusia. Diantara mereka, alhamdulillah, ada yang muslim dan memperoleh hidayah dari Allah S.W.T. Yang lain, beragama Kristian, Yahudi, Hindu, Buddha, penyembah berhala dan penganut ajaran komunis.



Makhluk jin lebih mengutamakan untuk tinggal di tempat-tempat yang sunyi dan sepi dari manusia seperti di padang pasir. Ada yang tinggal di tempat-tempat kotor (jin kafir) seperti di tempat pembuangan sampah kerana mereka memakan makanan lebihan manusia. Ada juga mereka yang tinggal bersama manusia iaitu di dalam rumah.



Abu Bakar bin Ubaid meriwayatkan: " Pada setiap rumah kaum muslimin ada jin Islam yang tinggal di atapnya, setiap kali makanan diletakkan, maka mereka turun dan makan bersama penghuni rumah. "



Jin juga menjadikan tandas dan tempat pembuangan sampah sebagai tempat tinggalnya (iaitu jin kafir, kerana jin Islam suka tempat-tempat yang bersih).



Rasullullah S.A.W. telah bersabda maksudnya : " Sesungguhnya pada tiap-tiap tempat pembuangan kotoran ada didatangi jin, kerana itu bila salah seorang kamu datang ke tandas maka hendaklah ia mengucapkan doa: " Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepadamu dari jin lelaki dan perempuan "

(Hadis Riwayat Abu Dawud)



Jin juga sangat suka tinggal di lubang-lubang. Oleh kerana itu dalam sebuah hadis dijelaskan yang maksudnya: "Janganlah kamu kencing dilubang."

(Hadis Riwayat An-Nas'i)



2. Jin ada yang muslim dan ada yang kafir.



Jin ada yang Islam dan ada yang kafir. Jin Islam pula ada yang taat dan soleh dan ada juga jin Islam yang suka buat maksiat sama juga seperti manusia, ada orang Islam yang soleh dan ada yang suka buat maksiat.



Jin kafir kebanyakkannya menjadi budak suruhan Iblis dan syaitan. Ahli sihir dan bomoh-bomoh kebanyakkannya menggunakan khidmat jin kafir atau syaitan untuk menjalankan kerja-kerja mereka untuk menyihir manusia atau membuat kerosakkan dimuka bumi dengan memecah-belahkan perpaduan umat Islam. Dengan melakukan pemujaan dan sajian-sajian tertentu.



“Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka menyembah-Ku.” (Surah Adz-Dzariyat ayat 56)



Diriwayatkan dari Abi Said Al-Khudri, telah bersabda Rasulullah S.A.W maksudnya :

“Sesungguhnya di Madinah ada golongan jin yang telah menganut agama Islam. Barangsiapa yang melihat sesuatu dari golongan Awamir maka hendaklah ia mengarahkan ia keluar (sebanyak 3x). Jika jin itu enggan keluar bolehlah dibunuh selepas itu kerana ia adalah syaitan.”



Firman Allah S.W.T. maksudnya : "Dan sesungguhnya di antara kami ada orang-orang yang soleh dan di antara kami ada yang tidak demikian halnya. Adalah kami menempuh jalan yang berbeza-beza."

(Surah al-Jin ayat 11 )



Contoh jin muslim adalah jin yang menjadi tentara Nabi Sulaiman a.s.

Firman Allah S.W.T. maksudnya : "Dan Kami (tundukkan) angin bagi Sulaiman, yang perjalanannya di waktu pagi sama dengan perjalanan sebulan dan perjalanannya di waktu siang sama dengan perjalanan sebulan dan Kami alirkan cairan tembaga baginya. Dan sebahagian dari jin ada yang bekerja di hadapannya dengan izin Tuhannya. Dan siapa yang menyimpang di antara mereka dari perintah Kami, Kami rasakan kepadanya azab neraka yang apinya menyala-nyala."

(Surah Saba’ : 12 )



"Mereka (para jin itu) membuat untuk Sulaiman apa yang dikehendakinya dari gedung-gedung yang tinggi dan patung-patung dan piring-piring yang seperti kolam dan periuk yang tetap . Bekerjalah hai keluarga Daud untuk bersyukur. Dan sedikit sekali dari hamba-hambaKu yang bersyukur".

(Surah Saba’ ayat 13)



Firman Allah S.W.T. maksudnya : “Dan ingatlah ketika Kami hadapkan sekumpulan jin kepadamu yang mendengarkan Al-Quran. Maka ketika mereka menghadiri pembacaannya lalu mereka berkata: `Diamlah kamu (untuk mendengarkannya)’. Ketika pembacaan telah selesai, mereka kembali kepada kaumnya (untuk) memberi peringatan. Mereka berkata: `Wahai kaum kami, sesungguhnya kami telah mendengarkan kitab (Al-Quran) yang telah diturunkan setelah Musa, yang membenarkan kitab-kitab yang sebelumnya lagi memimpin kepada kebenaran dan jalan yang lurus. Wahai kaum kami, terimalah (seruan) orang yang menyeru kepada Allah dan berimanlah kepada-Nya, nescaya Allah akan mengampuni dosa-dosa kamu dan melepaskan kamu dari azab yang pedih. Dan orang yang tidak menerima (seruan) orang yang menyeru kepada Allah, maka dia tidak akan lepas dari azab Allah di muka bumi dan tidak ada baginya pelindung selain Allah. Mereka itu dalam kesesatan yang nyata’.” (Surah Al-Ahqaf ayat 29-32)



Jin memiliki roh dan jasad. Hanya saja mereka dapat berubah-ubah bentuk dan menyerupai sosok tertentu, serta mereka boleh masuk dari tempat manapun. Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam memerintahkan kepada kita agar menutup pintu-pintu rumah bila menjelang magrib dan baginda mengatakan: ‘Sesungguhnya syaitan tidak dapat membuka yang tertutup’.



Baginda memerintahkan agar kita menutup bekas-bekas air minuman dan menyebut nama Allah Subhanahu wa Ta'ala atasnya. Demikian pula bila seseorang masuk ke rumahnya kemudian membaca bismillah, maka syaitan mengatakan: ‘Tidak ada kesempatan menginap’. Jika seseorang makan dan mengucapkan bismillah, maka syaitan berkata: ‘Tidak ada kesempatan menginap dan bersantap malam’.”



Jin boleh wujud menyerupai seperti manusia dan binatang. Dapat berupa ular dan kalajengking, juga dalam wujud unta, lembu, kambing, kuda, bighal, keledai dan juga burung.



Kaum jin memiliki tempat tinggal yang berbeda-beda. Jin yang soleh bertempat tinggal di masjid dan tempat-tempat yang baik. Sedangkan jin yang jahat dan merusak, mereka tinggal di bilik mandi dan tempat-tempat yang kotor. Tulang dan kotoran hewan adalah makanan jin.



Di dalam sebuah hadis, Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam berkata kepada Abu Hurairah radhiallahu 'anhu:

“Carikan beberapa buah batu untuk kugunakan bersuci dan janganlah engkau carikan tulang dan kotoran hewan.” Abu Hurairah radhiallahu 'anhu berkata: “Aku pun membawakan untuknya beberapa buah batu dan kusimpan di sampingnya. Lalu aku menjauh hingga beliau menyelesaikan hajatnya.”

Aku bertanya: “Ada apa dengan tulang dan kotoran hewan?”

Baginda menjawab: “Keduanya termasuk makanan jin. Aku pernah didatangi rombongan utusan jin dari Nashibin, dan mereka adalah sebaik-baik jin. Mereka meminta bekal kepadaku. Maka aku berdoa kepada Allah untuk mereka agar tidaklah mereka melewati tulang dan kotoran melainkan mereka mendapatkan makanan.” (Hadis Riwayat Bukhari)



Dari Abu Hurairah r.a. meriwayatkan, Rasulullah S.A.W bersabda maksudnya :

“Sesungguhnya jin Ifrit telah mengacau aku semalam supaya aku memutuskan solatku, dan sesungguhnya Allah membolehkan aku menguasainya. Maka aku berniat untuk mengikatnya di tiang mesjid sehingga orang ramai boleh melihatnya, kemudian aku teringat kata-kata saudaraku Sulaiman : 'Ya Tuhanku, ampunilah daku, berikanlah kepadaku kekuasaan yg tidak terdapat pada orang lain selain aku…maka Allah menolak jin itu dgn penuh kehinaan”



Dalam kitab Musnad Imam Ahmad meriwayatkan hadis Abu Musa, Rasulullah S.A.W. bersabda maksudnya:

“Rosaknya umatku sebab tusukan taun. Para sahabat bertanya: 'Wahai Rasulllah kalau tusukan kami telah mengerti, kemudian taun itu?' Rasulllah menjawab: 'Taun adalah tusukan saudara-saudaramu dari golongan jin”



(Ibnu As-Sir – jin mempunyai banyak gangguan : bisikan, tiupan, hembusan dan tusukan)



3. Rupa dan fizikal jin.



Pada asasnya rupa bentuk Jin tidaklah banyak berbeza daripada rupa bentuk manusia, iaitu mereka mempunyai jantina, mempunyai hidung mata, tangan, kaki, telinga dan sebagainya, sepertimana yang di miliki oleh manusia. Pada dasarnya 80 hingga ke 90 peratus jin menyerupai manusia. Cuma yang berbezanya fizikal jin adalah lebih kecil dan halus daripada manusia. Bentuk tubuh mereka itu ada yang pendek, ada yang terlalu tinggi dan ada bermacam-macam warna, iaitu putih, merah biru, hitam dan sebagainya. Jin yang kekal dalam keadaan kafir dan jin Islam yang fasik itu mempunyai rupa yang huduh dan menakutkan. Manakala jin Islam yang soleh pula mempunyai rupa paras yang elok.



Menurut sesetengah pendapat tinggi jin yang sebenarnya adalah kira-kira tiga hasta sahaja. Pengetahuan mereka lebih luas dan umurnya tersangat panjang dan ada yang beribu tahun umurnya. Kecepatan jin bergerak adalah melebihi gerak cahaya dalam satu saat. Memandangkan jin adalah terdiri daripada makluk yang seni dan tersembunyi, tidak zahir seperti manusia dan tidak sepenuhnya ghaib seperti malaikat, maka ruang yang kecil pun boleh di duduki oleh ramai jin dan ianya juga boleh memasuki dan menghuni tubuh badan manusia.



Alam kediaman jin ialah di lautan, daratan, di udara dan di Alam Mithal iaitu suatu alam di antara alam manusia dan alam malaikat. Jika di berikan oleh Allah kepada kita melihat jin, sudah tentulah kita akan melihat jarum yang dijatuhkan dari atas tidak akan jatuh ke bumi , tetapi hanya jatuh di atas belakang jin, disebabkan terlalu banyaknya jumlah mereka.



4. Qarin.



Qarin adalah sejenis jin yang berdamping dengan manusia. Qarin di sini adalah makhluk halus (dikalangan jin) yang mengiringi kelahiran seseorang bayi. Qarin suka menghasut manusia kearah kejahatan, melainkan qarin Nabi S.A.W. yang telah ditundukkan oleh baginda.



Sabda Nabi S.A.W. maksudnya : "Tidak ada sesiapa diantara kamu melainkan baginya ditugaskan Qarin dari kalangan Jin, Mereka berkata : 'Walaupun kamu Ya Rasulullah?', Baginda menjawab : 'Walaupun Aku, akan tetapi Allah menolongku dan aku selamat darinya (atau - mengIslamkannya), maka dia hanya akan memerintahku melakukan perkara yang baik" (Hadis Riwayat Muslim)



Jika seorang muslim itu bertakwa jin pendampingnya (qarin) akan terdorong untuk masuk Islam dan menjadi jin yang bertakwa.



Menurut Muhammad Isa Dawud dalam bukunya Dialog dengan Jin Islam, Qarin Rasulullah S.A.W. bernama Habib al-Huda berumur panjang dan masih hidup dan menjadi guru mengajar hadis dan tafsir kepada jin-jin Islam , beliau tinggal di Baqi' Arab Saudi.



Sahabat yang dikasihi,

Berdasarkan huraian di atas jelaslah kepada kita bahawa terdapat perbezaan di antara Iblis, syaitan dan jin. Walaubagaimana pun ketiga-tiga makhluk ini iaitu Iblis, syaitan dan jin kafir adalah musuh kita yang paling utama dan perlulah kita berhati-hati jangan sampai kita dipengaruhi oleh makhluk yang jahat ini.



Ingatlah! Semua bentuk maksiat dan dosa, sifat-sifat mazmumah, pengaruh sihir, hasad dengki, marah, buruk sangka, sifat kecewa dan putus asa semuanya berpunca daripada bisikan, gangguan dan hasutan samaada daripada Iblis, syaitan dan jin-jin kafir kesemua mereka ini mengajak manusia ke neraka bersama-sama dengan mereka. Hanya orang-orang yang beriman dan bertakwa sahaja akan mampu menghadapi segala tipu helah dan ajakan Iblis dan syaitan laknatullah.

Monday, January 17, 2011

APABILA PART TIME AS BANQUET



Okla, akhirnya aku x rahsiakan lg part time aku as ape. Aku part time as BANQUET KLANA RESORT. Kt mane?haa..itu kowank sndiri yg kne carik. Aku amek part time time aku skola lg. mklumla carik wit lebey and alang2 tnggu result kuar. N smpai la aku study kt u aku still lg wat part time banquet. Kt cnie aku nk kongsi serba sedikit ttg pengalaman aku wat part time nie. PERKARA YANG AKU TIDAK SUKAI SEMASA MENJADI BANQUET CREW :-
APABILA BERHADAPAN DENGAN GUEST

1)Dik asyik2 air coffee jew. Teh tarik or milo xde ?
-soh tok cik ko wat!

2)Dik, da kawen lom, bujang g, duk mane n bla3.
- Cucu sy da 30 owg encik – Out of topic!.lol!

3)Alas an yg same bila Malay set ( dome set) –dik awat lauk cket je? Tambah la
lagi.Kami lapaq nie.
-ko ingt nie kdai mamak?? Kalo nk gi jmpe chief hotel la

4)Dik nie apa nie?....sotong ke getah? Liat semacam je?
-tu kurA2 cik ^_^

5)Mane lauknye? Servis lambat!! Sy lapar dah, hey sy bayar taw!
-ko ingt kteowg nie robot ke?

6)Dik, nie sup ke? Nmpak macm muntah orang jew.
-O.o???

7)Dik, asal x siap lg?kami da tnggu lame taw.satu apa pown lom siap gi.
Function nk mula kul 7 mlm kank.
-aku ke bos :’(

8)Mahal x baju kerja adik nie? Agk2 bape?
-erghh..sumpah maq x taw :’(

9)Apabila aku berhadapan ngn guest x paham bahasa English, maklumla kdg2 menu tulis dlm bahasa English – dik CIPOLATA ngn BABY OCTOPUS TU PEW?
-cipolata tu sosej kecik tu cicah ngn soya sos..kowt..baby octopus tu bayi kurita ^_^ ahahaha..

10)Dik kt dalam menu tulis ‘NASI PUTIH MEWANGI’ Acik bau cam tapai basi je.
-acik da lme ea x korek idung ;p


Tulah serba sedikit ttg pengalaman aku bekerjA. mmg kdg2 uw bila berhadapan ngn guest uw saket aty, bengang tp mmg lumrah keje banquet mmg cam uw. mane2 tmpt pown kalo kerja i'm sure ade lg tough dr nie ^_^

eh,korank jgn salah phm plak, x sume reaksi aku yg aku tulis kt ats nie aku ckp ngn guest cmnie.. sebahagian je. gler ke x pasal2 aku kena pnggl ngn General mAnager. mati aku !

Friday, January 14, 2011

ADDTICTED TO VAMPIRES STORY (^_^)



Sape?? Aku ke? Hee… aku la. Entri kali nie bout Vamipes story. Act, salah sbb aku mnat cite nie sbb aku minat drama or filem berunsur SERAM+ROMANTIK +KOMEDI+EPIK. So, vampires nie ade ciri2 cite tu la.
Nk aku senaraikan sume cite2 vampires yg aku da tgk byk tu oii. Paling da bomb aku minat story vampires VAN HELSING. Siyes, 6,7 ,8 kali aku tgk. VAN HELSING nie bukan vampires tp vampires hunter. Da la yg berlakonnye Hugh Jackman. Ganaz gler citenye. Pas uw, TWILIGHT. Peghh….. asyik!!! Hero die ROBERT PATTINSON as EDWARD. Act, ta de lah ensem sgt. Cam gay je aku tgk. Putih melepak, pas uw bibir merah mcm pkai lipstick gtu. Ape yg membuatkn aku minat kt Edward nie sbb die macho bler bercinta. Die syg gler kt awek die. Cite tu pown x byk adegan2 kiss2..kire ok la berbanding cite English yg len.ley katekan stp 10 minit nk kiss la bagai. Tgk kesungguhan die syg kt heroin die. Cair aku gler vavi! Snggup berkorban tuk awek die.
THE VAMIPRES DIARIES drama lak..haa.. nie yg terbwu pnye. Besh gler dowh. Byk gler vampires. Tp,kbykknnye msti rmai mati kena bunuh. Pas uw ade je vampires bwu muncul. Ala bese la drama bersambung mmg cam uw. Hero die ade dua. Adik bradik, dlm drama uw as STEFAN SALVATORE NGN DAMON SALVATORE. Heroinnye ELENA tp ELENA nie ade iras KHATERINE PETROVA vampires yg dulu pnye, Ex STEFAN. Cite nie mmg meletop gler. BESH GLER DOWH!member2 aku sume lyn cite nie termasuk adik aku Sarah.
Kebanyakkan cite vampires msti ade ware wolf. Mmg vampires ngn ware wolf nie ade kaitan n x dpt di pisahkan dlm cite vampires nie. 2 la, antara story yg aku mnat. Tp, aku x tawla npe aku x minat baca novel vampires.. ntahla, cam bosan je. T buku yg baca aku. Bkn aku yg baca buku. Ok datz all. TQVM ^_^

Thursday, January 13, 2011

Bubbles and Goblet





15/1.
Aku balik semenanjung..
Aku sayang nk tinggalkan bubbles2 aku nie.
Banyak kowt..ngn balang2 bubbles lagi.
Hobi aku pelihara menda natang nie.
Paling aku sedey skali cmne aku nk bawak balik goblet aku nie?
Kalo goblet kecik x pe.Aku ade goblet yg kecik.
Yang mnjadi masalahnye goblet aku yg besar nie.
Anggaran dlm 30cm hngga ke 40cm o.O??
Cmne aku nk bwk alek ke airport?
barang aku byk kowt.Haishh :'(
And cmne ngn bubbles2?Susah uw aku nk bwk.
Dal la bubbles2 aku ngah membesar skank.

p/s : picha2 yg aku tunjuk nie fake.aku search kt googles.
if nk tgk bubbles2 n goblet2 aku, aku akn tunjukkn dalam entri yg seterusnya

ALONE AND LONELY :'(




Semakin ary,semakin stress.Ye lah,umo pown da meningkat.Byk tanggungjawab.
Kadang2 idup aku nie rase sunyi sangat :'(
Semua owang ade probs. Tp,kdg2 bila terlalu byk probs mcm rase kita sowang je yg tanggung.
Tp,alhamdulillah masih ade supporter.
Bila aku tgh duduk melayan perasaan sowang diri, mende yg kerap muncul dalam minda ngn perasaan aku :-
ARWAH MAK
MY BOYFIE
FAMILY
MASA DEPAN
DUIT
STUDY
KAWAN2

SEBAB MNDE TU SUME PENTING DALAM IDUP AKU.
Mcmane aku nk hadapinya.Kdg2 aku rase aku nie lemah sgt2. Tp,kdg2 smgt dtg balik.
Kdg2 aku rase, aku nie tabah ke nk hadapi sume nie :'(
Aku hnye mampu berdoa jela ngn tuhan.Semoga aku mendapat keampunan dari tuhan dan agar dikurangkan bebanan yang aku tanggung selama ini.Amin....
Dalam byk2 kenangan kt skolah. From 6 la kowt paling besh ngan time aku form 4.
  • Time nie aku dah pindah seremban. Nama sekolah SMK Tunku Ampuan Durah.
  • Dulu ramai je kowt dalam kelas nie. Tp ramai da berambus. Hahahahaha...Tinggal ciput je la kowt.
  • time f6 jugakla aku wat part time kat kdai phone, kedai BATA and kt hotel. Gler kan aku nieyh ^_^
  • Sekolah aku nie x jao dari umah aku.aku jln kaki je gi skolah.
  • Tapi peristiwa paling besh aku kena kejar anjing time nk gi skolah! bloody hell ko anjing!

BALANCE OF POWER

According to my research, based on my understanding, after Cold War, the Balance Of Power (BOP) emerged when some states or scholars evaluate that after the end of bipolar system, the multipolar system appear in the new world. There are many theories and concept about Balance Of Power (BOP), and the link between international stability contexts. So, I will reveal on my research about what do BOP models suggest as necessary for international stability? First of all, I will discuss about the definition and the concept of power. There are many arguments in definition and concept of power for over long period. According to (Carey (n.d) cited in Salmon & Imber, 2008, pp. 61) “Power in international relations can be defined as the ability of one state to exert influence or control over the actions of other states.” For example, which means power influence by via war or sanctions to state and others and power also allow the state defend their own national interest and also achieve the goal.

While BOP known as one of the oldest concept in international relations. BOP also faces that too many definition and theory across international relations. Because some scholars have different way to to defined BOP because some people or scholars see BOP in policy, status, symbol or system. BOP can be seen as the primary mechanism for ordering the international system and power in equilibrium. According to (Carey (n.d) cited in Salmon & Imber, 2008, pp.63) the balance of power well known as “Equilibrium is perceived to exist relative to potential opponents.” BOP will exist if the will no dominant power of state in the world while the power is always balance for each other states.

If BOP situation exist, each states will be more peaceful and safe from warfare. How far we can see the existence of BOP? World nowadays divide by multipolar system which there are several countries well known has majorities power in the world such as U.S.A in west, British, German, Francis in Europe, China and Japan in east. Every states in particular have a differences degree in power and each state will enhance to maximize their power. Some states likes China and Japan has strength in economy, meanwhile United State of America (U.S.A) has their own capabilities in military and technology. Iran and North Korea has power in their nuclear weapon which used to research purpose and defense.

1)BOP suggest at least four or five necessary for international stability. First of all, are encouragement and allow Free Trade across the global world. BOP emphasizes the development of economic strength across the barrier globalization.
2)BOP also suggests military alliances to keep maintain for international stability.
3)BOP also suggests compete, cooperate and dependence in international relations.

BUT IN REALITY, U.SA AND ISRAEL DOMINATE THE WORLD.
BUR I RATHER CHOOSE ISLAM FOR ENTIRE OF THE WORLD.( ISLAM STATE OF THE UMMAH!!

Wednesday, January 12, 2011

check it out!

video
aku suke tgk natang2 nie sume..pelik2 jewp..chumel lak uw.
kalo la aku ley pegi ke dasar laut nie then tgk mahluk2 nie scr live dpan mata aku.msti aku teruja.
^_^

SEHINGGA KITA MERUBAH DIRI KITA SENDIRI


Abu Hurairah r.a. meriwayatkan, bahawa Rasulullah SAW telah bersabda: “Islam bermula sebagai sesuatu yang dianggap asing dan ganjil. Dan ia akan kembali sebagaimana permulaannya, dianggap asing dan ganjil. Maka, beruntunglah orang-orang yang ganjil” [HR. Muslim no. 145] RAMAI YANG TAHU, TAPI MASIH TIADA PERUBAHAN KERANA TIADA TINDAKAN: لَهُ مُعَقِّبٰتٌ مِن بَينِ يَدَيهِ وَمِن خَلفِهِ يَحفَظونَهُ مِن أَمرِ اللَّهِ ۗ إِنَّ اللَّهَ لا يُغَيِّرُ ما بِقَومٍ حَتّىٰ يُغَيِّروا ما بِأَنفُسِهِم ۗ وَإِذا أَرادَ اللَّهُ بِقَومٍ سوءًا فَلا مَرَدَّ لَهُ ۚ وَما لَهُم مِن دونِهِ مِن والٍ ﴿١١﴾ Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada (nasib) sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya. [Ar-Ra'd 13:11] JANGAN DIIKUTKAN DENGAN KEBANYAKAN ORANG: وَإِن تُطِع أَكثَرَ مَن فِى الأَرضِ يُضِلّوكَ عَن سَبيلِ اللَّهِ ۚ إِن يَتَّبِعونَ إِلَّا الظَّنَّ وَإِن هُم إِلّا يَخرُصونَ ﴿١١٦﴾ “Dan jika engkau menurut kebanyakan orang yang ada di muka bumi, nescaya mereka akan menyesatkanmu dari jalan Allah; tiadalah yang mereka turut melainkan sangkaan semata-mata, dan mereka tidak lain hanyalah berdusta. [al-An’aam 6: 116]

kenapa saya x aktif blog dan kenapa saya dah lama x bukak blog?

Firstly, aku cam bosan je maen menda jadah nie...So,aku aktif MYSPACE ngn FACEBOOK je ler.
Tp, aku da close MYSPACE.Just ade FB je, So papehal kt FB jelah.

2nd, life aku nie nk kata bz,xdelah sgt,ade mase2 tertentu je. so,What keep me bz bila melambak asaimen/kerja/n hal2 yg urgent Ckp sal kerja,aku wat part time..kerja aku.ader..yg mne rapat ngn aku tawla.aku kerja kdg2 dari pagi smpai mlm..or pg smpai pg esok..or smpai mlm.Tp, aku x suka owg prasangka buruk kt aku.mmg la perempuan x elok kerja smpai lewat2 mlm.tp,siyesly gaji aku halal.korang x phm lantak kowang la.bia aku jewp phm diri aku sndri.So,aku nk cite mcm xde mse la nk maen blog nieyh.

3rd, life aku simple but complicated. kalo kt tmpt study, ngn life study la. kalo kt umah cuti sem, besenye aku kuar lepak ngn my boyfie. aku juz rapat ngn my boyfie jewp. So,papehal ngn die jela. maklumla boyfie aku umah die xdelah jao bena.kt Ampunk, KL kdg2 je aku kuar ngn member. Tu pown jarang. x jumpe member n boyfie, aku duk umah jela. So,mase aku habis ngn keje,study ngn boyfie.

4th, aku suka tulis diary..ley katekn stp tahun aku ade diary. tp,sjak msuk u.ak da slow tulis diary..SO,SKANK AKU NK AKTIF MAEN BLOG SBGAI GNTI KPD DIARY AKU TP DIARY SCR PUBLIC.

yg ke 5..actually,AKU LUPA YG AKU NIE PRNAH ADE BLOG!!.ahahahhaahahhahahaahhah..siyes wei.yg watkn aku blog nie pown member aku.Time uw aku ngah wat keje...So,siyesly aku x taw n x ingt aku pnah wat blog. Yg wat aku teringat alek sbb ak dgr FB nk tutop,so rmai la dak FB naek status nk kembali balik pada TWITTER,MS,BLOGSPOT...tbe2 bwu aku teringt.ahahahhaahahhaha...sowie peace yawww ^_^